Sznycle z indyka w sosie curry

Sznycle z indyka w sosie curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny i szybki pomysł na obiad o wyrazistym smaku. Curry nadaje aromatu i ostrości, cukinia natomiast tę ostrość łagodzi. Polecam na obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Kilka składników i prosty sposób przygotowania ułatwiają zadanie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sznycle z indyka

    500 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • cukinie małe

    1 sztuka
  • marchewki

    4 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • bulion drobiowy

    1.5 szklanki
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • mąka ryżowa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na odrobinie oleju szklimy posiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut.

Mąkę mieszamy ze śmietanką i odrobiną bulionu z patelni. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut. Obsypujemy natką pietruszki. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

06.11.2018 13:55
Pyszne i smakowite danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat