Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sznycle z indyka

    10 szt.
  • mąka ryżowa

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kolendra Prymat do smaku

    1/2 łyżeczki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • woda zimna

    1 szklanka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Indyka delikatnie roztłuc tłuczkiem i z każdej strony oprószyć pieprzem i solą.

2. Jajko roztrzepać widelcem, następnie dodać przyprawy, sok z cytryny, mąkę ryżową i 1/2 łyżeczki soli. Składniki cały czas mieszać i stopniowo dodawać wodę, ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany, po zanurzeniu kotleta nie powinno z niego zbyt mocno spływać.

3. Sznycle po zanurzeniu w cieście, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością tłuszczu.
Kuchcik gotuje
Podawać z ryżem i surówką z ogórków z imbirem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 16.07.2017 22:01
Ciekawa jestem smaku...
Ola1984 16.07.2017 09:08
Apetycznie wyglądają ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat