Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle w sosie pieczarkowym
Pierś z kurczaka myjemy, wycinamy błonki i dzielimy na kotlety. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy sola i pieprzem.
Przygotowujemy 3 talerze na które wykładamy: mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko.
Panierujemy pierś najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej.
Na rozgrzana patelnię wlewamy olej i dodajemy masło (1 łyżkę). Smażymy sznycle na złoto na średnim ogniu po obu stronach.
Wykonanie sosu:
Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podsmażamy je na maśle (1 łyżce) w rondelku, aż odparuje z nich woda.
Cebule kroimy w piórka, i dodajemy do pieczarek, dusimy chwilkę.
Podlewamy wodą (2 szklankami), dodajemy kostkę rosołową i gotujemy aż do momentu, gdy pieczarki będą miękkie.
W miseczce mieszamy ze sobą: 1/2 szklanki wody, mąkę (2 łyżki), śmietanę. Dolewamy do pieczarek, energicznie mieszamy aby uniknąć grudek. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerz nakładamy sznycle i polewamy je sosem pieczarkowym. Podajemy z ziemniakami albo ryżem.