Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
jajko 2 sztuki
mąka 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
olej 2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
pieczarki 30 dag
cebula 1 sztuka
kostka rosołowa 1 sztuka
woda 2 1/2 szklanki
śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle w sosie pieczarkowym

Wykonanie sznycli:

Pierś z kurczaka myjemy, wycinamy błonki i dzielimy na kotlety. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy sola i pieprzem.

Przygotowujemy 3 talerze na które wykładamy: mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko.

Panierujemy pierś najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej.

Na rozgrzana patelnię wlewamy olej i dodajemy masło (1 łyżkę). Smażymy sznycle na złoto na średnim ogniu po obu stronach.

Wykonanie sosu:

Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podsmażamy je na maśle (1 łyżce) w rondelku, aż odparuje z nich woda.

Cebule kroimy w piórka, i dodajemy do pieczarek, dusimy chwilkę.

Podlewamy wodą (2 szklankami), dodajemy kostkę rosołową i gotujemy aż do momentu, gdy pieczarki będą miękkie.

W miseczce mieszamy ze sobą: 1/2 szklanki wody, mąkę (2 łyżki), śmietanę. Dolewamy do pieczarek, energicznie mieszamy aby uniknąć grudek. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerz nakładamy sznycle i polewamy je sosem pieczarkowym. Podajemy z ziemniakami albo ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 31.07.2013 18:45
wspaniałe sznycelki
Monika10 31.07.2013 16:38
super danie pychota
magdziorka6 31.07.2013 16:07
pyszne mięsko z fajnym sosem
Kuchenka 31.07.2013 14:51
smakowite sznycle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak