Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce z warzywnymi chipsami

Ewa

Ewa

Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce z warzywnymi chipsami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczupak

    2 dzwonka
  • seler

    1
  • marchewka

    2
  • por

  • pietruszka

  • fenkuł

    2 szt
  • olej do smażenia

  • masło do smażenia

  • mąka do panierowania

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzwonka szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Na patelni na łyżce oleju smażymy pokrojonego w talarki pora, pokrojoną w drobną kosteczkę pietruszkę oraz pokrojonego w podłużne paski fenkuła. Warzywa powinny być al dente. Doprawiamy je sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Szczupaka obtaczamy w odrobinie mąki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z łyżką masła. Marchewkę oraz selera kroimy za pomocą specjalnego tarełka w cienkie paseczki. Możemy naszym chipsom nadać świąteczny wygląd- wycinając z nich np. gwiazdki. Smażymy na głębokim oleju - olej musi być dobrze rozgrzany- aż uzyskamy chrupiące przekąski. Przekładamy je na papierowy ręcznik, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe chipsy solimy. Usmażonego szczupaka wykładamy na fenkułowo-porową pierzynkę. Podajemy z chipsami warzywnymi. Dekorujemy kiełkami brokuła.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela9

06.10.2013 20:40
Super pomysł i wykonania, wygląda bardzo ciekawie.

msmors

06.10.2013 19:13
ciekawy przepis

adelajda

06.10.2013 19:03
super rybka :)

Ela_K

06.10.2013 18:40
pyszna rybka

kokoszka

06.10.2013 18:38
pysznie wyglada

Ewa

06.10.2013 18:34
Szczupak to znakomita ryba, podstawa postnego, ale i świątecznego menu dawnej polskiej kuchni.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat