SZCZAWIOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • marchewka

    średnia
  • pietruszka

  • szczaw

    2 pęczki, około 300 g
  • bulion warzywny

    około 2 l

Dodatkowo

  • masło

    łyżka
  • śmietana 18 proc

    180 ml
  • sól i pieprz

  • mąka

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach, gotuję w bulionie (około 10-15 minut) z dodatkiem masła.
Szczaw siekam, dodaję do bulionu, gotuję do miękkości przez kilka minut.
Mąkę rozrabiam w odrobinie wody, dodaję do garnka.
Zahartowaną wcześniej śmietanę wlewam do zupy, mieszam (można dodać jej więcej - w zależności od tego, jak kto lubi).
Doprawiam do smaku wedle własnego uznania.
Zupę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo oraz okraszonymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.06.2017 14:23
Ja też! :)
Ada-Gaba 25.06.2017 13:32
bardzo smaczna zupa
mysza75 25.06.2017 10:19
pyszna zupka z jajkiem
Motorek 25.06.2017 09:38
Uwielbiam.
pestka 25.06.2017 00:40
bardzo lubię taką zupę
Małgorzata92 24.06.2017 23:32
Fajny przepis :)
halina17 24.06.2017 22:45
Ja lubię zupę szczawiową z jajkiem i ryżem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat