Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
marchewka
średnia -
pietruszka
-
szczaw
2 pęczki, około 300 g -
bulion warzywny
około 2 l
Dodatkowo
-
masło
łyżka -
śmietana 18 proc
180 ml -
sól i pieprz
-
mąka
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania SZCZAWIOWA
Szczaw siekam, dodaję do bulionu, gotuję do miękkości przez kilka minut.
Mąkę rozrabiam w odrobinie wody, dodaję do garnka.
Zahartowaną wcześniej śmietanę wlewam do zupy, mieszam (można dodać jej więcej - w zależności od tego, jak kto lubi).
Doprawiam do smaku wedle własnego uznania.
Zupę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo oraz okraszonymi ziemniakami.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się