Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw w słoikach na zimę
Szczaw to podstawowy składnik zupy szczawiowej, którą - ze względu na sezonowość produktu - przyrządzamy najczęściej wiosną. Jednak jest sposób na zamknięcie w słoiczkach tego wyjątkowego smaku i przygotowanie zupy szczawiowej jesienią lub zimą.
Na dwa słoiki potrzebujemy 3 pęczki szczawiu (każdy po około 250 g). Odcinamy łodygi, a liście drobno siekamy. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. 1 łyżeczka soli na każdy 1 pęczek szczawiu. Mieszamy i ściskamy porządnie szczaw i zostawiamy na godzinę żeby puścił soki. Po tym czasie odciskając szczaw z soków przekładamy do słoików. Na koniec jak już zostanie nam sam odciek to przelewamy go po równo do każdego ze słoików. A następnie nasz sekret dzięki któremu unikamy pasteryzacji: do słoików wlewamy olej. Tyle żeby lekko przykrył powierzchnię szczawiu. Zakręcamy i to tyle. Olej zapewni nam możliwość przechowywania szczawiu bardzo długo. A jak będziemy chcieli zrobić z tego szczawiu zupę to po prostu zlewamy olej i szczaw nadaje się do użycia. A resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych.
Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli takiego miejsca nie mamy to możemy trzymać w lodówce.
Smacznego!