Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • roszponka

    1 garść
  • krewetki koktajlowe

    6 sztuk
  • cukinia

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    4 sztuk
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuki
  • mięta świeża

    10 gałązek
  • jogurt grecki

    4 łyżki
  • śmietana zagęszczona

    4 łyżki
  • bazylia otarta Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • oliwa

    5 łyżek
  • tofu

    1 opakowanie
  • oregano

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym foto
Krewetki marynuję w 2 łyżkach oliwy, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano. Miętę myję, obieram listki, miksuję blenderem razem z jogurtem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 2 - Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym foto
Tofu kroję na kwadraty, cebulę obieram i odrywam łuski. Papryczkę chili kroję wzdłuż, usuwam nasiona i kroję na kawałki. Cukinię kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, cebulę, papryczkę chili, tofu, krewetkę, pomidorka. I tak powtarzam do końca patyczka.
Krok 3 - Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym foto
Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję oregano, polewam oliwą. Grilluję na grillu elektrycznym. Na talerz układam roszponkę na to szaszłyki. Polewam sosem miętowym. Talerz dekoruję kwiatkiem z cebuli czerwonej.
Krok 4 - Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym foto
Plastry cukinii nabijam na wykałaczki i układam koło kwiatka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 11.12.2013 00:13
bajecznie kolorowo i smacznie
[email protected] 01.08.2013 14:51
świetny przepis
Klausia 24.07.2013 20:55
wyglądają naprawdę zjawiskowo :)
migotka28 22.06.2013 15:06
ciekawe jak smakuja z tym sosem miętowym
Cranberry 22.06.2013 09:17
przepięknie :)
angelika14 21.06.2013 23:17
z tofu jeszcze nigdy nie jadłam., ale przyznam, że wyglądają zachwycająco
Noruas 21.06.2013 20:28
przepyszny, tryskający kolorami przepis
Megg 21.06.2013 19:52
wspaniałe szaszłyczki i wyglądają bardzo smakowicie
Barbara777 21.06.2013 19:44
fantastyczne szaszłyki
Gracer 21.06.2013 19:26
jak zawsze u Ciebie poezja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat