Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z pulpecikami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 szt
pieczarki 8 szt
czosnek mielony
mięso mielone indycze 450 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat szczypta
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Majeranek suszony Prymat
oregano
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z pulpecikami

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przekładamy do miski, mieszamy je z przyprawami, czosnkiem, oregano, pieprz, sól, majeranek, curry, przyprawą do mięsa mielonego, wsypujemy bułkę tartą, wyrabiamy na gładka masę mięsną, chłodzimy w lodówce przez godzinę
Krok 1 - Szaszłyki z pulpecikami foto
2
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki, to samo robimy z cebulą obieramy i kroimy na kawałki tak aby mogły nabić się na patyczek do szaszłyka, paprykę płuczemy i kroimy w kawałki.
Krok 2 - Szaszłyki z pulpecikami foto
3
Z zamarynowanego mięsa mielonego formujemy zgrabne kuleczki.
Krok 3 - Szaszłyki z pulpecikami foto
4
Przygotowane składniki do szaszłyków nabijamy na przemian na patyczki, należy delikatnie nakłuwać pulpeciki, aby się nie przerwały, szaszłyki pojedynczo układamy na folii aluminiowej i lekko je w niej zawijamy.
Krok 4 - Szaszłyki z pulpecikami foto
5
Szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy, co pewien czas odwracamy je na folii.
Krok 5 - Szaszłyki z pulpecikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 12.05.2014 19:14
smaczne szaszłyki :)
agnieszka214 12.05.2014 19:14
pyszny pomysł na grilla

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak