Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    300 g
  • boczek wędzony

    100 g
  • pomidor

    1
  • cebula

    1
  • oliwa

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis dla 2 osób:

Pokrojoną w równe kawałeczki polędwicę wieprzową układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą, pieprzem, curry oraz tymiankiem.
Następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy obtaczając mięso w przyprawach.
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Paprykę w średniej wielkości kwadraty, a pomidora w ćwiartki.
Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy paprykę. Do papryki dorzucamy cebulę i smazymy z obu stron 3-4 minuty.
Całość przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Boczek kroimy w grube kostki. Na długie wykałaczki do szaszłyków nabijamy boczek, cebulę, papryke, pomidora i mięso. Na końcach powinny znajdować się kawałki mięsa lub boczku.
Tak przygotowane szaszlyki obsmażamy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony przez kilka minut.
Nastepnie szaszlyki w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni na około 5-6minut.
Po tym czasie odwracamy szaszłyki na drugą stronę. pieczemy ok. 3 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat