Szaszłyki z mięsa mielonego Elfi

Szaszłyki z mięsa mielonego Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • jajko

  • bułki tartej

    3 łyżki
  • oliwa

  • czosnek

    2 ząbki
  • przyprawy

  • chili

  • sól

  • pieprz

  • papryka czerwona

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szaszłyki z mięsa mielonego Elfi foto
Do mięsa mielonego wbijam jajko i dodaję bułkę tartą. Ręką mieszam do połączenia składników. Następnie wyciskam czonek (2 ząbki) oraz dodaję przyprawy: sól, pieprz, chili, zioła i paprykę czerwoną. Ilość przypraw zależy upodobań. Ja zrobiłam moje szaszłyki dość pikantne i nie żałowałam przypraw. Lubię jak mięso jest dobrze przyprawione. Oliwę rozgrzewam na patelni.
Krok 2 - Szaszłyki z mięsa mielonego Elfi foto
Na długi patyczek nadziewam porcję mięsa - tak na połowę patyczka. Kładę na patelnie i smażę ze wszystkich stron, aż całość się zetnie i ładnie zarumieni. Szaszłyki są pyszne również przygotowane na grillu.
Krok 3 - Szaszłyki z mięsa mielonego Elfi foto
Podaję z dowolnym sosem lub ketchupem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

as28

18.09.2013 20:57
mniam mniam

Kamil

18.09.2013 19:27
w Krakowie widziałem jak coś takiego ja szpadach nad ogniskiem robili... pycha:)

Marta11

18.09.2013 16:36
fajny pomysl

Habibi

18.09.2013 15:19
ja tak robię greckie kofty :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/248311/kofty-wieprzowe-pieczone.html

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat