Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Młody rabarbar w sprzedaży. U nas nietypowo wykorzystany, nie kompot, nie ciasto , ale jako chutney do szaszłyków z kurczaka.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • rabarbar

    400 gramów
  • filety z kurczaka

    400 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 pęczki
  • olej

    2 łyżki
  • rodzynki sułtańskie

    100 gramów
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka z tapioki

    1 łyżka
  • gałązki rozmarynu

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar i dymki oczyściłem, pokroiłem w kawałki 3 cm.
Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut. Dodałem rodzynki, sos sojowy, cukier, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł.

Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney (można użyć mąkę ziemniaczaną). Dodałem dwie gałązki rozmarynu.

Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.

Piekłem 15 minut na grillu (można smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut ).

Szaszłyki podałem na jeszcze ciepłym chutneyu rabarbarowym.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy mąki z tapioki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat