Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1-2
marchewka 3
pietruszka 1
seler 1
majonez 1-2 łyżki
sól
pieprz
sok z cytryny
olej
mini pietruszki do dekoracji
filet z dorsza 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką

Kroki postępowania

1
Dorsza ze skórką kroimy na podłużne, dość grube paluszki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Patyczki do szaszłyków namaczamy przez chwilę w wodzie, osuszamy. Pora przecinamy wzdłuż na pól, tak by uzyskać podłużne "plastry" pora. Podsmażamy je na odrobinie oleju na patelni, żeby nieco zmiękły. Jedną marchewkę kroimy w cienkie talarki i również podsmażamy przez chwilę na patelni. Warzyw nie smażymy zbyt długo, gdyż jeszcze będą grillowane. Na szaszłykowe patyczki natykamy rybę i pora spiralnym ruchem, dodając pomiędzy zawijasami 2 krążki marchewki.
Krok 1 - Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką foto
2
Skrapiamy odrobiną oleju. Grillujemy (idealna jest do tego grillowa patelnia) na niewielkim ogniu parę minut. Bardzo ważne jest, żeby ryba była ze skórką. Inaczej rozpadnie się podczas grillowania. Szaszłyki podajemy z sałatką warzywną.
Krok 2 - Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką foto
3
Sałatka- marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy. Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Zdobimy mini pietruszkami. Smacznego!
Krok 3 - Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 09.10.2013 11:01
ciekawy pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak