Ewa

Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    1-2
  • marchewka

    3
  • pietruszka

    1
  • seler

    1
  • majonez

    1-2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

  • olej

  • mini pietruszki do dekoracji

  • filet z dorsza

    600 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką foto
Dorsza ze skórką kroimy na podłużne, dość grube paluszki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Patyczki do szaszłyków namaczamy przez chwilę w wodzie, osuszamy. Pora przecinamy wzdłuż na pól, tak by uzyskać podłużne "plastry" pora. Podsmażamy je na odrobinie oleju na patelni, żeby nieco zmiękły. Jedną marchewkę kroimy w cienkie talarki i również podsmażamy przez chwilę na patelni. Warzyw nie smażymy zbyt długo, gdyż jeszcze będą grillowane. Na szaszłykowe patyczki natykamy rybę i pora spiralnym ruchem, dodając pomiędzy zawijasami 2 krążki marchewki.
Krok 2 - Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką foto
Skrapiamy odrobiną oleju. Grillujemy (idealna jest do tego grillowa patelnia) na niewielkim ogniu parę minut. Bardzo ważne jest, żeby ryba była ze skórką. Inaczej rozpadnie się podczas grillowania. Szaszłyki podajemy z sałatką warzywną.
Krok 3 - Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką foto
Sałatka- marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy. Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Zdobimy mini pietruszkami. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 09.10.2013 11:01
ciekawy pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat