Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Szaszłyki rybno-krewetkowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

limonka
1 i 1/2 sztuki
krewetki
400 g
listki kolendry/natka
pietruszki
czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
papryczka chili
1 sztuka
sos rybny
3 łyżki
masło orzechowe
1 łyżka
sok z limonki
1/2 sztuki
olej
orzechy arachidowe
1/2 obrane
filety rybne
400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki rybno-krewetkowe

SKŁADNIKI OD 6-12 SĄ NA MARYNATĘ.

Namoczyć w wodzie 12 patyczków do szaszłyków. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek drobno pokroić.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, czosnek i chili. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodać pozostałe składniki marynaty: sos rybny, masło orzechowe oraz sok wyciśnięty z limonki. Wymieszać, odstawić. Filety rybne pokroić w 2-3 cm kostkę. Krewetki obrać ze skorupek, ale zostawić ogonki. Rybę i krewetki przełożyć do miseczki, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę. Limonkę pokroić w ósemki.
Na patyczki do szaszłyków na przemian kostki ryby, krewetki i kawałki limonki. szaszłyki upiec na grillu albo usmażyć na patelni.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni (mieszać, aby się nie przypaliły). Po wystudzeniu posiekać. szaszłyki podawać z ryżem posypane uprażonymi orzeszkami i udekorowane listkami kolendry lub natki pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak