Szaszłyki rybno-krewetkowe

Szaszłyki rybno-krewetkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • limonka

    1 i 1/2 sztuki
  • krewetki

    400 g
  • listki kolendry/natka

    pietruszki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • sos rybny

    3 łyżki
  • masło orzechowe

    1 łyżka
  • sok z limonki

    1/2 sztuki
  • olej

  • orzechy arachidowe

    1/2 obrane
  • filety rybne

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI OD 6-12 SĄ NA MARYNATĘ.

Namoczyć w wodzie 12 patyczków do szaszłyków. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek drobno pokroić.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, czosnek i chili. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodać pozostałe składniki marynaty: sos rybny, masło orzechowe oraz sok wyciśnięty z limonki. Wymieszać, odstawić. Filety rybne pokroić w 2-3 cm kostkę. Krewetki obrać ze skorupek, ale zostawić ogonki. Rybę i krewetki przełożyć do miseczki, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę. Limonkę pokroić w ósemki.
Na patyczki do szaszłyków na przemian kostki ryby, krewetki i kawałki limonki. szaszłyki upiec na grillu albo usmażyć na patelni.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni (mieszać, aby się nie przypaliły). Po wystudzeniu posiekać. szaszłyki podawać z ryżem posypane uprażonymi orzeszkami i udekorowane listkami kolendry lub natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat