SZASZŁYKI DOMOWE PG

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 sztuka
  • pieczarki

    10 sztuka
  • cebula

    2 sztuka
  • boczek wędzony

    30 dag
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • sos sojowy

    2 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka
  • papryka czerwona

    1/2 op
  • chilli

    1 łyżeczka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • marynata

    1/2 szklanka
  • oliwa

    1/2 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SZASZŁYKI DOMOWE PG foto
Piersi dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w większą kostkę.

Składniki marynaty dobrze wymieszać i wrzucić do niej piersi. Dobrze wymieszać,aby były idealnie pokryte przyprawami (ja od czasu do czasu przemieszałam ). Odstawić na min. 2 godz. ( u mnie pół dnia :P ).
Krok 2 - SZASZŁYKI DOMOWE PG foto
Pieczarki umyć, nie obierać, każdą przekroić na pół ( jeśli są małe przekrawanie jest zbędne )
Krok 3 - SZASZŁYKI DOMOWE PG foto
Paprykę pokroić w większą kostkę, boczek również ( mniej więcej wielkości pokrojonych piersi kurczaka ).
Cebulę pokroić w plastry ( nie rozwali się podczas pieczenia ).
Krok 4 - SZASZŁYKI DOMOWE PG foto
Nabijać na wykałaczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.

Ja ułożyłam szaszłyki w brytfance, polałam resztą marynaty, włożyłam do nagrzanego piekarnika ( funkcja grill ) do temp 170 stopni i piekłam 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aga20 12.03.2012 12:18
Ale mi zrobiłaś ochotę na grilla;) już się nie mogę doczekać otwarcia sezonu;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat