Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki baranie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

baranina 60 dag
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
cebula 2 szt.
wino czerwone wytrawne 1 szkl
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 3 łyżki
olej 1/3 szkl
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Porada

Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki baranie

Mięso umyć, osączyć, oczyścić z tłuszczu i pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę: cebulę obrać i zetrzeć na tarce, czosnek obrać i zmiażdżyć, dodać wino, sok z cytryny, zioła, sól, pieprz oraz 3 łyżki oleju. Mięso włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Papryki umyć, osączyć, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Mięso wyjąć z marynaty i nadziać na szpadki na zmianę z kawałkami papryki. Posmarować lekko olejem i upiec na ruszcie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak