Przepis i sposób przygotowania na: Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Przygotowując szarpaną wieprzowinę nie należy się śpieszyć. Sekretem doskonałego smaku mięsa jest długie leżakowanie w aromatycznej, pełnej przypraw marynacie oraz powolny proces pieczenia. Efekt końcowy z nawiązką wynagradza cierpliwość. Delikatna, rozpadająca się w rękach szarpana wieprzowina smakuje obłędnie!
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy przez 12 godzin. Ja z wygody, piekę mięso w nocy.
Ostatnie 30 minut można piec bez przykrycia (w nieco wyższej temperaturze), wtedy się ładnie przyrumieni.