Szarlotka z rodzynkami i migdałami

Szarlotka z rodzynkami i migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    15 dag
  • mąka pełnoziarnista

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • cukier

    70 g
  • skórka z cytryny

    1 łyżka

Masa

  • jabłko winne

    1 kg
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • rodzynki

    60 g
  • migdały

    100 g
  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z rodzynkami i migdałami

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z rodzynkami i migdałami foto
Ciasto: Mąki wymieszać,dodać proszek do pieczenia,żółtko i całe jajko oraz cukier i miód oraz startą skórkę z cytryny zagnieść z masłem lub margaryną,owinąć w folię włożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Szarlotka z rodzynkami i migdałami foto
Masa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej,przełożyć do rondla podlać sokiem z cytryny lub wsypać kwasek zamieszać,dodać miód,rodzynki,cynamon,cukry,gotować całość na wolnym ogniu około 6 minut.Wystudzić.
Krok 3 - Szarlotka z rodzynkami i migdałami foto
Migdały zmielić .Białko jaja ubić na sztywną pianę wymieszać z migdałami,
Krok 4 - Szarlotka z rodzynkami i migdałami foto
dodać do masy z jabłkami delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Szarlotka z rodzynkami i migdałami foto
Wyłożoną pergaminem formę do pieczenia wylepić większą połową ciasta nakłuć gęsto widelcem rozprowadzić masę wygładzić łyżką z reszty ciasta zrobić ruloniki-spłaszczyć i ułożyć na wierzchu.Piec 45 minut w temp 180*c.Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

R'n'G Kitchen 01.09.2014 08:27
Wszelkie ciacha z owocami uwielbiam ,a szarlotki to już miłością bezgraniczną. Przepis i zdjęcie mega!!
joanna30 31.08.2014 14:58
Już czuję zapach tego ciasta :)
Ola1984 31.08.2014 10:22
Mniam! Idealna do popołudniowej kawki.
VioletoweKucharzenie 31.08.2014 09:58
Idealna do kawki
Wiktoria29 31.08.2014 09:07
bardzo ładna szarlotka
Mniam 31.08.2014 08:49
Wyśmienita szarlotka. Z przyjemnością bym taką zjadła.
cukiereczek 31.08.2014 08:14
już mi zapachniało szarlotką
Renata9 31.08.2014 07:54
przepyszna szarlotka
Krzysztof15 31.08.2014 07:09
bardzo smaczna
caralajna 31.08.2014 06:55
wygląda przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat