Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

    2 łyżeczka
  • cukier

    2 szklanka
  • kisiel cytrynowy

    2 sztuka
  • jaja

    5 sztuka
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier wanilinowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczka
  • mąka

    3 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z pianką foto
Przygotować ciasto ucierając margarynę z żółtkami i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na wysmarowaną blachę wyłożyć 3/4 przygotowanego ciasta, nakłuć je widelcem. Resztę ciasta włożyć do lodówki.
Krok 2 - Szarlotka z pianką foto
Jabłka obrać, pokroić i wrzucić do garnka. zasypać szklanką cukru i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut uzyskując mus. Tak przygotowaną masę jabłkową wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
Krok 3 - Szarlotka z pianką foto
Białka ubić na sztywno i dodać 1/4 szklanki cukru i kisiele. Wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać pianę. Piec w temperaturze 180 - 200C ok. 50 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 25.08.2012 20:41
lubię z jabłkami ciasta a szarlotkę szczególnie
Aneta25 24.08.2012 21:14
wygląda apetycznie
Zdzisław 23.08.2012 18:46
tez lubię
malinka18 23.08.2012 18:06
bardzo często robię takie ciasto.nawet jak mam mało czasu-wtedy kroję jabłka w ćwiartki lub plasterki i posypuję cukrem waniliowym.uwielbiam to ciasto!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat