Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cynamon 2 łyżeczka
cukier 2 szklanka
kisiel cytrynowy 2 sztuka
jaja 5 sztuka
margaryna 1 kostka
cukier wanilinowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
mąka 3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto ucierając margarynę z żółtkami i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na wysmarowaną blachę wyłożyć 3/4 przygotowanego ciasta, nakłuć je widelcem. Resztę ciasta włożyć do lodówki.
Krok 1 - Szarlotka z pianką foto
2
Jabłka obrać, pokroić i wrzucić do garnka. zasypać szklanką cukru i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut uzyskując mus. Tak przygotowaną masę jabłkową wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
Krok 2 - Szarlotka z pianką foto
3
Białka ubić na sztywno i dodać 1/4 szklanki cukru i kisiele. Wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać pianę. Piec w temperaturze 180 - 200C ok. 50 minut.
Smacznego!
Krok 3 - Szarlotka z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 25.08.2012 20:41
lubię z jabłkami ciasta a szarlotkę szczególnie
Aneta25 24.08.2012 21:14
wygląda apetycznie
Zdzisław 23.08.2012 18:46
tez lubię
malinka18 23.08.2012 18:06
bardzo często robię takie ciasto.nawet jak mam mało czasu-wtedy kroję jabłka w ćwiartki lub plasterki i posypuję cukrem waniliowym.uwielbiam to ciasto!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak