Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i cukier, dokładnie posiekać nożem, następnie dodać żółtka i cukier waniliowy, zarobić ciasto nożem i zagnieść ręką, ciasto podzielić na 2 części ,włożyć do miseczki i odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie połowę ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, przykryć startą drugą częścią ciasta.
Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.
NADZIENIE
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, przesmażyć na wolnym ogniu z cukrem.
Jabłka zestawić z ognia, wsypać galaretkę do jabłek i dobrze wymieszać.
Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą jabłkową, przykryć drugą połową ciasta.
PIANA
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.
Zapiec.