Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • żółtka

    6 szt
  • cukier

    10 dag
  • masło

    20 dag
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • jabłka

    1,5 kg
  • galaretka cytrynowa

    1 opak
  • białka jaj

    3 szt
  • cukier do piany

    1/3 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i cukier, dokładnie posiekać nożem, następnie dodać żółtka i cukier waniliowy, zarobić ciasto nożem i zagnieść ręką, ciasto podzielić na 2 części ,włożyć do miseczki i odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie połowę ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, przykryć startą drugą częścią ciasta.
Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.
NADZIENIE
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, przesmażyć na wolnym ogniu z cukrem.
Jabłka zestawić z ognia, wsypać galaretkę do jabłek i dobrze wymieszać.
Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą jabłkową, przykryć drugą połową ciasta.
PIANA
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.
Zapiec.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat