Szarlotka z pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    1/4 szkl
  • żółtko jajek

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • masło

    1 kostka

Pianka

  • cukier

    3/4 szkl
  • białko

    4 szt
  • budyń waniliowy

    1 szt

Jabłka

  • jabłka prażone

    1 kg
  • kisiel truskawkowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z pianką  foto
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Białka oddzielamy od żółtek i żółtka dodajemy do mąki razem z masłem. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na połowę. Jedną zamrażamy, a drugą rozwałkowujemy, wykładamy nim blachę i nakłuwamy widelcem. Delikatnie podpiekamy w piekarniku.
Krok 2 - Szarlotka z pianką  foto
Uprażone jabłka mieszamy z kisielem i wykładamy na ciasto.
Krok 3 - Szarlotka z pianką  foto
Białka dokładnie ubijamy z cukrem na pianę i dodajemy budyń.
Krok 4 - Szarlotka z pianką  foto
Ubitą pianę z białek wykładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy do boków.
Krok 5 - Szarlotka z pianką  foto
Na górę ścieramy na tarce drugą połowę zamrożonego ciasta.
Krok 6 - Szarlotka z pianką  foto
Pieczemy w piekarniku ok 45 minut w 180 stopniach, aż ładnie zbrązowieje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 03.06.2015 13:36
pyszne ciasto
Damiano 08.04.2015 08:27
uwielbiam szarlotkę
Papryczka 17.03.2015 15:50
dobre ciasto
mirosława4 17.03.2015 15:40
smaczne do kawki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat