Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szkl
cukier 1/4 szkl
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 1 kostka

Pianka

cukier 3/4 szkl
białko 4 szt
budyń waniliowy 1 szt

Jabłka

jabłka prażone 1 kg
kisiel truskawkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Białka oddzielamy od żółtek i żółtka dodajemy do mąki razem z masłem. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na połowę. Jedną zamrażamy, a drugą rozwałkowujemy, wykładamy nim blachę i nakłuwamy widelcem. Delikatnie podpiekamy w piekarniku.
Krok 1 - Szarlotka z pianką  foto
2
Uprażone jabłka mieszamy z kisielem i wykładamy na ciasto.
Krok 2 - Szarlotka z pianką  foto
3
Białka dokładnie ubijamy z cukrem na pianę i dodajemy budyń.
Krok 3 - Szarlotka z pianką  foto
4
Ubitą pianę z białek wykładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy do boków.
Krok 4 - Szarlotka z pianką  foto
5
Na górę ścieramy na tarce drugą połowę zamrożonego ciasta.
Krok 5 - Szarlotka z pianką  foto
6
Pieczemy w piekarniku ok 45 minut w 180 stopniach, aż ładnie zbrązowieje.
Krok 6 - Szarlotka z pianką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.06.2015 13:36
pyszne ciasto
Damiano
Damiano 08.04.2015 08:27
uwielbiam szarlotkę
Papryczka 17.03.2015 15:50
dobre ciasto
mirosława4 17.03.2015 15:40
smaczne do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak