Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
jaja 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 1 łyzka
jabłka 1 kg
budyń waniliowy 1 szt
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianą

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukier z cukrem waniliowym. Mąkę, masło, cukier i żółtka włożyć do miski, posiekać nożem, ręcznie wyrobić ciasto.
Na blasze rozłożyć 4/5 ciasta, a resztę włożyć do zamrażarki.
Jabłka rozdrobnić i u prażyć w małej ilości wody, dodać cynamon i wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Zimną masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i budyń w proszku. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Piec około 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 11.05.2013 11:05
bardzo dobry przepis
iwi 11.05.2013 10:15
Idealna do kawy.
Olga_SK 11.05.2013 10:02
z pianką szarlotki jeszcze nie próbowałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak