Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z lukrem i malinami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 4 szklanki
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 25 dag
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 12% 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 lekko kopiaste łyżeczki

Nadzienie

jabłko kwaśne i twarde 1 kg
cukier waniliowy 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat według uznania

Lukier

cukier puder około 1 szklanka
białko 1 sztuka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
maliny świeże świeże 2 szklanki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z lukrem i malinami.

Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami, a najlepszym ciastem jest szarlotka, pyszna i pachnąca cynamonem. W mojej szarlotce obowiązkowo musi się znaleźć dużo aromatycznego cynamonu. Tym razem wzbogaciłam ją o lukier i maliny. Całość wyszła obłędna w smaku. Wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Ciasto i lukier są słodkie, a owoce kwaśne, więc wszystko się ze sobą łączy. Bardzo polecam moją szarlotkę, upieczcie, a zobaczycie jak jest pyszna. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, nakładamy równomiernie jabłka i oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.

5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nim każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi.

6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.11.2017 22:02
Dziękuję :)
gusia1000 02.11.2017 23:07
Dobra szarlotka.
jejkuchnia 31.10.2017 18:24
Świetne ciacho do popołudniowej kawki.
bietka 31.10.2017 09:20
Smaczne ciacho : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak