Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 2 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki

DODATKOWO

jabłka 1 kg
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
cynamon 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłkami

Kroki postępowania

1
Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać. Następnie dodać cukier oraz margarynę i zagnieść ciasto. Pod koniec wbić jajka i wyrobić dosyć miękkie ciasto (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Ciasto dzielimy na 2 części.
Krok 1 - Szarlotka z jabłkami foto
2
Jedną wałkujemy na spód blachy. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i włożyć do garnka, dodać cukier, suchą galaretkę i delikatnie podsmażyć, wystudzić i wyłożyć na pierwszą część ciasta.
Krok 2 - Szarlotka z jabłkami foto
3
Posypać cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta i piec w 180 st. Około 45 min.
Krok 3 - Szarlotka z jabłkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak