Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sprawdzony przepis jak z jabłek i gruszek przygotować pyszny deser - szarlotkę na kruchym cieście. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    400 gramów
  • mąka krupczatka

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    3/4 szklanki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • jabłka

    1,5 kilograma
  • gruszki

    0,5 kilograma
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    ok. 5 łyżek
  • budyń śmietankowy

    1 łyżka
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście

  • przepis na pyszne ciasto 
  • szarlotka z jabłek i gruszek
  • sok cytryny doda witaminy C!
  • znakomity deser dla całej rodziny

Przygotowanie ciasta:

Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia, oleju i śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180ºC.

Przygotowanie owoców:

Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.

Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.

slodkieniebo
Po ostudzeniu szarlotkę z jabłek i gruszek na kruchym cieście można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Jowi 31.07.2022 22:11
Na jaką blaszkę podane są proporcje? Czy olej powinien być zimny? Pozdrawiam:)
pestka 24.11.2015 07:10
tez tak robie
Jadwiga/Jaga85 13.10.2015 15:43
Apetyczne ciasto!
Malinka 13.10.2015 12:55
Chętnie do kawki zjadłabym kawałeczek :)
Monika-twin 13.10.2015 12:41
rewelacja ciasto.
Krystyna32 13.10.2015 10:31
bardzo apetyczne
mirosława4 13.10.2015 10:09
smaczne do kawki
bertpvd 13.10.2015 09:31
ale to musi być pyszne ! :)
VioletoweKucharzenie 13.10.2015 09:03
ale piękna!
Futka 13.10.2015 08:56
Doskonała i smakowita szarlotka :) Niebo dla podniebienia :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat