Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
400 gramów -
mąka krupczatka
100 gramów -
jajko
1 sztuka -
olej rzepakowy
3/4 szklanki -
cukier
1/4 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
śmietana
2 łyżki -
cukier waniliowy
1 łyżka
Dodatkowo:
-
jabłka
1,5 kilograma -
gruszki
0,5 kilograma -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
sok z cytryny
ok. 5 łyżek -
budyń śmietankowy
1 łyżka -
cukier
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście
- przepis na pyszne ciasto
- szarlotka z jabłek i gruszek
- sok cytryny doda witaminy C!
- znakomity deser dla całej rodziny
Przygotowanie ciasta:
Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia, oleju i śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180ºC.
Przygotowanie owoców:
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.
Po ostudzeniu szarlotkę z jabłek i gruszek na kruchym cieście można posypać cukrem pudrem.![]()
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)