Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście
- przepis na pyszne ciasto
- szarlotka z jabłek i gruszek
- sok cytryny doda witaminy C!
- znakomity deser dla całej rodziny
Przygotowanie ciasta:
Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia, oleju i śmietany (składniki powinny mieć temp. pokojową). Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę (standardowe rozmiary lub tortownica o średnicy 22 cm), następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180ºC.
Przygotowanie owoców:
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.