Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z imbirowymi jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
imbir starty 3 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 kostka
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z imbirowymi jabłkami

Z mąki, szklanki cukru, masła, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy środki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do nich pół szklanki cukru i mąkę ziemniaczaną. Imbir obieramy, ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy. Połowę ciasta ścieramy na dno blaszki i uklepujemy. Możemy podpiec kilka minut w nagrzanym piekarniku. Na to wylewamy masę jabłkową i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 25.02.2014 17:50
bardzo fajna ta szarlotka:) i ten imbir mniam...)
Marta1986 25.02.2014 13:35
fajnie wyglada
halina17 25.02.2014 13:16
Dobra szarlotka.
babajaga1969 25.02.2014 12:55
ta szarlotka jest dla mnie - uwielbiam smak imbiru - pyszna szarotka musi być
Romanowka 25.02.2014 12:22
prezentuje się znakomicie!
Czyki 25.02.2014 12:18
Po prostu rewelacja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak