Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z cytrynową nutą
2 łyżki bułki tartej
1/2 kg jabłek
1 łyżka soku cytrynowego
3 łyżki konfitur morelowych
Masło utrzeć z ckrem i cukrem waniliowym, dodać startą skórkę z cytryny i sól.Następnie dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec migdały.Ciasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Jabłka obrać ,pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasiene. Każdą ćwiartkę ponacinać kilkakrotnie wdłuż, nie rozkrawając do końca.Skropić sokiem cytrynowym, ułożyć na cieście.Piec 30-40 minut w temp. 175 stopni.
Konfitury podgrzać, przetrzeć przez sito, posmarować z wierzchu upieczone ciasto.