Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier 5 łyżek
sól szczypta
mąka 0,5 kg
margaryna 1(225) kostka(g)
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 750(3) ml(szklanki)
jabłka 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem.

Kroki postępowania

1
Jajka z cukrem i szczyptą soli zmiksowałam mikserem nastawionym na wysokie obroty.Mąkę wysypałam do naczynia,dodałam do niej proszek do pieczenia i posiekaną w kawałki margarynę.Do mąki,proszku do pieczenia i margaryny dolałam zmiksowaną wcześniej masę cukrowo-jajeczną.Ręcznie zagniotłam ciasto.Podzieliłam ciasto na dwie części-większa przeznaczona na spód,a ta troszkę mniejsza na wierzch.Mniejszą część zawinęłam w przezroczystą folię spożywczą i włożyłam do zamrażalnika.
Krok 1 - Szarlotka z budyniem. foto
2
Mniejsza część ciasta leżakowała w zamrażalniku,a ja w tym czasie poświęciłam się pozostałym czynnościom. Większą część ciasta rozwałkowałam wałkiem rzecz jasna.Rozwałkowane ciasto umieściłam w blaszce.Wykorzystana przeze mnie blaszka miała wymiary 24x28.Jabłka obrałam ze skórek.Pokrojone kawałki jabłka układałam na umieszczonym w blaszce spodzie ciasta.
Krok 2 - Szarlotka z budyniem. foto
3
Ugotowałam 2 budynie waniliowe na bazie 750ml mleka dodając do nich 5 łyżek cukru.Przygotowałam budynie zgodnie z recepturą zamieszczoną na opakowaniu z tym wyjątkiem,że w mniejszej ilości mleka i z większą dawką cukru.Gorący budyń,zdjęty prosto z ognia wylałam na wyłożony jabłkami spód.Wyjęłam drugą,mniejszą część ciasta z zamrażalnika(która w owym zamrażalniku siedziała cały ten czas,gdy ja zajmowałam się jabłkami i przygotowywaniem budyniu-czyli około 20 minut).Drugą część ciasta ścierałam na tarce,na dużych oczkach bezpośrednio na budyń starając się pokryć całą górną powierzchnię,zakrywając tym samym budyń przez skrawki ciasta.Piekłam szarlotkę 50minut w temperaturze 200stopni.
Szarlotkę bardzo przyjemnie się zjada,budyń dodaje jej lekkości, smakowicie łączy się także z jabłkami i kruchym ciastem.Ciasto nie jest zbyt słodkie,takie na słodkość w sam raz.Należy dać mu dłuższą chwilę po wyciągnięciu z piekarnika zanim będziemy je kroić,aby dobrze wystygło,budyń się zrobi bardziej zwarty i łatwiej i ładniej nam się pokroi.
Krok 3 - Szarlotka z budyniem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.04.2014 16:19
moja ulubiona
Anitapaj 18.02.2013 19:57
Pycha!:) Z chęcią wypróbuje przepis;)
ONY_za_kare 16.02.2013 21:53
szarlotka to jest to co Ony lubi najbardziej :)
Juleczka20 16.02.2013 15:47
pyszniutka!
gosia56 15.02.2013 17:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak