Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 5 łyżek
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao do posypania

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
cynamon 1 łyżeczka

Bita śmietana

śmietana 30% 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bitą śmietaną

Ciasto
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodawać po 1 żółtku, wciąż ubijając. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tortownicy. Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
Jabłka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dusić na małym ogniu ok 15 min. Wsypać cukier wanilinowy, galaretkę i cynamon. Wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto, pozostawić do wystygnięcia.
Bita śmietana
Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier wanilinowy.
Wyłożyć na ciasto, posypać kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 23.04.2016 17:17
super słodkości
Wacław 23.04.2016 12:56
pycha,nie jadłem takli szarlotki :-)
IZABELA29 23.04.2016 10:36
Ta bita smietana robi wrażenie
bertpvd 23.04.2016 10:02
świetny przepis
Agnieszka-87-25 23.04.2016 07:29
szarlotki najlepsze są
Krzysztof15 23.04.2016 06:25
palce lizac
IKrakowianka 22.04.2016 22:33
smakowite ciasto
gosia1988 22.04.2016 21:58
Smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak