Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka wg mojej Babci

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy 10 gram
masło 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 1/2 szklanki
jabłka 1 kg
cukier 25 dag
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka wg mojej Babci

Kroki postępowania

1
Masło posiekać w misce wraz z cukrem. Dodajemy jajka i żółtka oraz wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy i mąkę. Mieszamy całość dodając proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i uformujemy w kulkę. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 min. Z 2/3 ciasta wywałkowujemy placek i układamy go w wysmarowanej tłuszczem formie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 10 min w temperaturze 200 st. C.
Krok 1 - Szarlotka wg mojej Babci foto
2
Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda. Dodajemy cukier, podduszamy aby uzyskać jednolitą masę. Następnie ostudzamy i nakładamy na podpieczone ostudzone ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy cynamonem. Z pozostałego ciasta uformować paski. Układamy je w kratkę. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika.
Krok 2 - Szarlotka wg mojej Babci foto
3
Zapiekamy 15-50 min w temperaturze 170-180 st C. Upieczone ciasto wyjmujemy, wystudzamy, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Życzymy smacznego :)
Krok 3 - Szarlotka wg mojej Babci foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 05.10.2013 18:49
super ciacho
w mojej kuchni 04.10.2013 23:35
deser marzenie...
Marta1986 04.10.2013 21:07
pyszne i smaczne
IZABELA29 04.10.2013 20:58
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak