Szarlotka wg mojej Babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier

    15 dag
  • cukier waniliowy

    10 gram
  • masło

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    3 sztuki
  • żółtka

    3 sztuki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    25 dag
  • cynamon Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka wg mojej Babci foto
Masło posiekać w misce wraz z cukrem. Dodajemy jajka i żółtka oraz wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy i mąkę. Mieszamy całość dodając proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i uformujemy w kulkę. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 min. Z 2/3 ciasta wywałkowujemy placek i układamy go w wysmarowanej tłuszczem formie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 10 min w temperaturze 200 st. C.
Krok 2 - Szarlotka wg mojej Babci foto
Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda. Dodajemy cukier, podduszamy aby uzyskać jednolitą masę. Następnie ostudzamy i nakładamy na podpieczone ostudzone ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy cynamonem. Z pozostałego ciasta uformować paski. Układamy je w kratkę. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika.
Krok 3 - Szarlotka wg mojej Babci foto
Zapiekamy 15-50 min w temperaturze 170-180 st C. Upieczone ciasto wyjmujemy, wystudzamy, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Życzymy smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monisia1977 05.10.2013 18:49
super ciacho
w mojej kuchni 04.10.2013 23:35
deser marzenie...
Marta1986 04.10.2013 21:07
pyszne i smaczne
IZABELA29 04.10.2013 20:58
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat