Szarlotka węgierska z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    400 gram
  • masło zimne

    200 gram
  • cukier

    180 gram
  • sól

    1 szczypta
  • woda zimna

    1/2 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • cynamon Prymat

    3 łyżeczka
  • mleko

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • cukier

    125 gram
  • orzechy laskowe

    3/4 szklanka
  • jajka

    2 duże
  • jabłka

    1 szara reneta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść (ręcznie lub w robocie) ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.
Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, posypać je cynamonem, zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 05.10.2013 10:28
Taka z orzechami musi być pyszna.
AZgotuj 04.10.2013 19:31
piękna i na pewno mega aromatyczna:)
Czarnula87 04.10.2013 18:25
dobry pomysł na szarlotkę
Ania321 04.10.2013 14:06
ależ pysznie wygląda :)
barbara11561 04.10.2013 13:27
pyszne,lubię ciasta z jabłkami w każdej wersji:)
ana1 04.10.2013 12:40
świetne ciasto
sylwia_mc 04.10.2013 11:40
super przepis
everay 04.10.2013 11:40
podane cudnie:)
oilliwka 04.10.2013 11:38
Muszę zrobić bo mi aż ślinka cieknie!
halina17 04.10.2013 10:51
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat