Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
400 gram -
masło zimne
200 gram -
cukier
180 gram -
sól
1 szczypta -
woda zimna
1/2 łyżka -
jajko
1 sztuka -
cynamon Prymat
3 łyżeczka -
mleko
1 szklanka -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
cukier
125 gram -
orzechy laskowe
3/4 szklanka -
jajko
2 duże -
jabłka
1 szara reneta
Sposób przygotowania
Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, posypać je cynamonem, zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)