Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka warszawska

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 gram
cukier puder 1,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
jabłko 3 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 5 łyżek
cynamon Prymat 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 2 łyżki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka warszawska

Margarynę ucieramy ze szklanką cukru pudru,powoli dodajemy po jednym żółtku i śmietanę a następnie mąkę z proszkiem.Wyrabiamy ciasto,formujemy kulę owijamy folią i schładzamy.Jabłka obieramy i kroimy na małe cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z rodzynkami i posypujemy pozostałym cukrem pudrem oraz cynamonem i odstawiamy w chłodne miejsce.1/4 część ciasta pozostawiamy w lodówce a resztą wylepiamy dno tortownicy i boki na ok 3 cm ( forma natłuszczona i posypana bułką tartą).Na ciasto wykładamy jabłka.Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę ciasta,pieczemy ok 50 min. na 180 C. Ciasto dobre na ciepło jak i na zimno:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.02.2014 20:27
świetnie smakuje i super wygląda
mela25 23.11.2013 07:28
pyszne ciasto
IKrakowianka 04.11.2013 20:17
wygląda rewelacyjnie
Dorota59 01.11.2013 12:52
lubimy szarlotki
Kate131 06.03.2013 09:02
na pewno pyszna, bo wygląda bardzo apetycznie
artur7 05.12.2012 08:26
fajnie
cris04 04.12.2012 22:32
Zapowiada się pysznie!
IwonaKa 04.12.2012 19:10
uwielbiam takie szarlotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak