Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka tarzańska

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
mąka 3 szklanki
cukier 1/3 szklanki+ 3 lyżki
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 3 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
jabłka 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka tarzańska

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i zimną margarynę. Siekamy ze sobą składniki, następnie dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części- 2/3 i 1/3.
Krok 1 - Szarlotka tarzańska  foto
2
Większą porcją wylepiamy dno i ścianki blaszki i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki. Plasterki jabłek przekładamy do miski, dodajemy cukier i cynamon i mieszamy. Plasterki jabłek układamy ciasto na cieście i dociskamy je.
Krok 2 - Szarlotka tarzańska  foto
3
Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce jarzynowej na wierzch jabłek. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Proponuję użyć jak najwięcej jabłek, żeby było wyraźnie widać "piętra".
Krok 3 - Szarlotka tarzańska  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 17.11.2014 08:53
pyszne ciasto
norweska20 10.11.2014 15:57
smakowity wypiek
czekoladka_m 01.10.2014 18:47
Puszniutka;)) taką lubię!
marcia7 01.10.2014 15:35
jak u babci
ewasylwia 01.10.2014 14:48
Bardzo lubię ciasta z jabłkami, których jest teraz mnóstwo, a przepis wygląda na smakowity.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak