Szarlotka sypana z borówką Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1.5 szklanka
  • cukier do jabłek

    3 łyżka
  • mąka poznańska

    1.5 szklanka
  • kasza manna

    1.5 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • jabłka

    2 kg
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczka
  • borówka amerykańska

    250 gram
  • margaryna

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać cukier,mąkę,kaszę manną,proszek do pieczenia i cukier waniliowy.Całość podzielić na trzy równe części.Jeżyny umyć i dokładnie odsączyć.Jabłka umyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Do jabłek dodać 3 łyżki cukru,cynamon i wymieszać.Tortownicę-26 cm-wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać pierwszą warstwę suchej masy.Na masę wyłożyć połowę jabłek.Na jabłka wysypać drugą warstwę suchej masy i przykryć resztą jabłek.Na jabłkach rozłożyć borówkę amerykańską i posypać resztą suchej masy.Na wierzch zetrzeć magarynę na tarce z dużymi oczkami.Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piec około 50-60 minut.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 08.01.2017 14:07
Bardzo dobre ciasto.
Kejti 20.10.2014 22:49
Chętnie się poczęstuję :-)
Henryka2 28.11.2012 10:13
Właśnie się zastanawiałam, czy można dodać inne owoce. JUż wiem, dziękuję.
monisia1977 28.11.2012 06:29
dobre
miroslawa 28.11.2012 04:56
rewelacja, nic dodać nic ująć
jasiek 27.11.2012 23:07
smaczniutka
Silver Teaspoon 27.11.2012 22:58
apetyczna
Anna152 27.11.2012 22:54
rewelacja
Simeo 27.11.2012 22:46
super
treonina 27.11.2012 22:40
po prostu wspaniałe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat