Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana z ananasem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
mąka krupczatka 2 szkl
kasza manna 2 szkl
cukier 1 szkl
masło 200 g
ananas w puszce 5 krążków
wiórki kokosowe 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana z ananasem

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ananas osączamy i kroimy w kostkę.
Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek mieszamy dokładnie w misce. Dzielimy na
3 części - 2 większe i 1 mniejszą.
Masło dzielimy na 3 części - 100 g, 50 g, 50 g.
Tortownicę smarujemy masłem.
Na dno wysypujemy jedną większą część suchych składników, na to ścieramy 50 g masła, następnie jabłka, połowa ananasa, wiórki kokosowe. Czynność powtarzamy.
Na wierzch dajemy mniejszą część suchych składników, ścieramy 100 g masła i posypujemy wiórkami.
Pieczemy 60 - 70 minut w temp 180 st. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 18.01.2014 10:20
ananas i jabłka to bardzo dobre połączenie
Kuchenka 18.01.2014 09:06
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak