Szarlotka sypana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • masło zimne

    3/4 kosztki
  • jabłka

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka sypana foto
Mąkę, cukier i kaszę wymieszać razem. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka) - podzielić na 2 części.
Krok 2 - Szarlotka sypana foto
Formę wyłożyć papierem. Spód i boki wysmarować masłem.
Wysypać 1 część suchych składników oraz część jabłek.
Krok 3 - Szarlotka sypana foto
Na warstwę jabłek ponownie wysypać suche składniki i wyłożyć jabłka.
Krok 4 - Szarlotka sypana foto
Na jabłka wysypać trzecią część suchych składników i zetrzeć masło.
Krok 5 - Szarlotka sypana foto
Piec około godziny w 180 stopniach.
Krok 6 - Szarlotka sypana foto
Z wierzchu tworzy się fajna chrupka warstwa.
Krok 7 - Szarlotka sypana foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miroslawa 30.09.2013 15:26
szarlotka, która zawsze wychodzi
jasiek 30.09.2013 13:04
dobre to ciacho
Ania321 30.09.2013 12:43
ale pyszności :)
Sylwia26 30.09.2013 12:19
moje ulubione ciasto :)
Aida 30.09.2013 12:10
dziękuję :)
sylwia_mc 30.09.2013 12:04
kolejna przepyszna Pani szarlotka
pycia9 30.09.2013 11:51
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat