Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sknerusa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka
cynamon
rodzynki
śmietana kremowa 30% 200 ml
cukier puder 2 łyżki
posypka cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sknerusa

Jabłka z kompotu obieramy ze skórek (najczęściej same bardzo łatwo odchodzą) i wycinamy gniazdo nasienne. Owoce blendujemy na gładki mus. Dosmaczamy cynamonem oraz dokładamy garść rodzynek. Mus przekładamy do szklaneczek lub szklanych pucharków. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ubita masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na mus jabłkowy. Całość dekorujemy posypka cukrową.
Możemy do deseru wykorzystać zamiast jabłek również inne owoce z kompotu np. maliny czy truskawki. Możemy wtedy dopasować dodatki do użytych owoców i np. cynamon zamienić na imbir, sok cytrynowy, czy skórkę pomarańczową.
Możemy także na dno naczynka dodać granolę lub płatki owsiane czy kukurydziane

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 10.03.2014 12:50
mniam mniam
sylwia_sl 10.03.2014 12:18
Fajny pomysł na wykorzystanie jabłek z kompotu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak