Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka po amerykańsku
- do dużej miski przesiewam obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, dodaję zimne i pokrojone w kostkę masło. Wszystko szybko mieszam jak na kruszonkę;
- dodaję jajko,żółtko i zimną wodę. Ciasto szybko zagniatam, dzielę na 2 części i umieszczam w lodówce w woreczku foliowym na minimum 30 min;
- 1 część schłodzonego ciasta wałkuję na kształt tarty. Blachę tradycyjnie przygotuję, doradzam masło i kaszkę manną. Ciasto układam na dnie, u góry przycinam nożem do krawędzi, nakłuwam w miarę często widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piekę 15 min. Po tym czasie ciasto wyjmuję i studzę (nie wyjmując z formy);
Nadzienie:
- myję, obieram i kroję w kostkę jabłka - wrzucam do garnka, podlewam wodą i gotuję na małym ogniu ok 4-5 min;
- dokładam cynamon, oba cukry i gożdziki - gotuję jeszcze ok.3 min;
- studzę pod przykryciem;
Ciasto:
- zimne ciasto posypuję kaszką manną, wykładam ostudzone nadzienie, równomiernie rozkładam je po tarcie;
- pozostałą część ciasta kruchego rozwałkowuję na cienki placek i tnę nożem na paski 1 cm-owe, układam je na nadzieniu;
- całość posypuję cukrem i piekę ok. 30-35 min w 180'C;
Smacznego!