Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka orzechowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 20 dek
margaryna 20 dek
mąka 80 dek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 4 szt
jabłka 1 kg
MASA ORZECHOWA:
orzechy 25 dek
mleko 1 szklanka
masło 25 dek
cukier puder 20 dek
Polewa:
woda 7 łyżek
kakao 2 łyżki
cukier 7 łyżek
masło 10 dek

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka orzechowa

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszaną z proszkiem posiekać z margaryną i smalcem. Następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść. Rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach i upiec na złoty kolor.
Krok 1 - szarlotka orzechowa foto
2
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Udusić na gęstą marmoladę i gorącą posmarować placek i przykryć drugim.
Krok 2 - szarlotka orzechowa foto
3
Orzechy zemleć i sparzyć gotującym mlekiem, zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem pudrem i orzechami posmarować placek i wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Krok 3 - szarlotka orzechowa foto
4
wodę i cukier chwilę gotować, dodać masło,kakao i zagotować.Polewą polać wystudzony placek.
Krok 4 - szarlotka orzechowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 19.04.2013 22:17
dobra propozycja
ewaa 08.04.2013 21:06
zapowiada się smaczny deser:)
owca441 04.01.2013 19:10
ciekawe jak smakuje ze smalcem
Malinka 21.11.2012 20:11
Ale bym zjadła... mniam!
monisia1977 16.11.2012 07:05
dobre
cooleczka 15.11.2012 20:57
nowa propozycja szarlotki :)
teresa18 15.11.2012 17:23
ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak