Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka kukurydziana
1,5 szkl. -
cukier
1 szkl. -
sól
duża szczypta -
cytryna
-
jabłka
1 kg -
gruszki
1 kg -
masło
150 g -
Cynamon mielony Prymat
do smaku -
goździki mielone
do smaku -
kasza
1,5 szkl.
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka kukurydziana z jabłkami i gruszkami
Dodać przyprawy, sok i skórkę otartą z cytryny oraz 1/3 szklanki cukru - wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę kukurydzianą połączyć z drobną kaszką, solą oraz pozostałym cukrem - jak najdokładniej wymieszać i podzielić na połowę.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać kaszką kukurydzianą.
Na dno wysypać równą warstwą połowę sypkich składników.
Wyłożyć delikatnie utarte jabłka i przysypać je pozostałą sypką mieszanką.
Masło prosto z lodówki pokroić w plasterki i ułożyć je dość ścisło na wierzchu.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180*C.
Podawać można zarówno na gorąco np. z dodatkiem lodów, jak i na zimno np. z bitą śmietaną.
Komentarze (4)