Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka kukurydziana z jabłkami i gruszkami
Dodać przyprawy, sok i skórkę otartą z cytryny oraz 1/3 szklanki cukru - wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę kukurydzianą połączyć z drobną kaszką, solą oraz pozostałym cukrem - jak najdokładniej wymieszać i podzielić na połowę.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać kaszką kukurydzianą.
Na dno wysypać równą warstwą połowę sypkich składników.
Wyłożyć delikatnie utarte jabłka i przysypać je pozostałą sypką mieszanką.
Masło prosto z lodówki pokroić w plasterki i ułożyć je dość ścisło na wierzchu.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180*C.
Podawać można zarówno na gorąco np. z dodatkiem lodów, jak i na zimno np. z bitą śmietaną.