Szarlotka kukurydziana z jabłkami i gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka kukurydziana

    1,5 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • sól

    duża szczypta
  • cytryna

  • jabłka

    1 kg
  • gruszki

    1 kg
  • masło

    150 g
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
  • goździki mielone

    do smaku
  • kasza

    1,5 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach.
Dodać przyprawy, sok i skórkę otartą z cytryny oraz 1/3 szklanki cukru - wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę kukurydzianą połączyć z drobną kaszką, solą oraz pozostałym cukrem - jak najdokładniej wymieszać i podzielić na połowę.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać kaszką kukurydzianą.
Na dno wysypać równą warstwą połowę sypkich składników.
Wyłożyć delikatnie utarte jabłka i przysypać je pozostałą sypką mieszanką.
Masło prosto z lodówki pokroić w plasterki i ułożyć je dość ścisło na wierzchu.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180*C.

Podawać można zarówno na gorąco np. z dodatkiem lodów, jak i na zimno np. z bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 18.10.2012 17:52
Jeśli w połowie pieczenia ciągle widać surową kaszkę na wierzchu, można całość podlać odrobiną wody. Czasami jabłka nie są wystarczająco soczyste i kasza kukurydziana nie ma odpowiedniej ilości wilgoci, aby spęcznieć.
mirosława4 01.09.2012 15:17
ale bym zjadła takiej szarlotki jest pyszna :)
Habibi 21.08.2012 08:09
Ta jest wyjątkowo delikatna i zazwyczaj znika u nas już ciepła :)
BeataJ 20.08.2012 21:39
fajny przepis, uwielbiam szarlotki!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat