Szarlotka kanadyjska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3 duże
  • mąka

    340 g
  • cukier

    150 g
  • masło

    80 g
  • jajko

    2 szt
  • woda

    20-40 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka kanadyjska foto
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne...
Krok 2 - Szarlotka kanadyjska foto
...i kroimy w niedużą kostkę.
Krok 3 - Szarlotka kanadyjska foto
Wszystkie składniki ciasta poza wodą wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto ręką.
Krok 4 - Szarlotka kanadyjska foto
Następnie dodajemy wody, aby ciasto stało się bardziej luźne i porcjami wrzucamy jabłka. Gotowe ciasto przekładamy do formy (ja użyłam prostokątnej), posypujemy po wierzchu cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 minut.
Krok 5 - Szarlotka kanadyjska foto
Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów.
Ciasto inspirowane przepisem z blogu najsmaczniejsze.pl.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 12.04.2012 22:09
smaczna
Agnieszka_B 24.11.2011 11:33
Cudna! Do kawki byłaby idealna:)
ewasylwia 22.11.2011 12:09
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat