Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka jabłkowo-dyniowa
Kroki postępowania
Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu.

Dolewamy wody, dodajemy cukier i mieszamy.

Myjemy jabłka, kroimy w kostkę wrzucamy do miękkiej już dyni. Dodajemy cynamon.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i siekamy nożem. Dodajemy cukier, jajko, proszek do pieczenia oraz sól. Zagniatamy szybko ciasto. Formujemy kule, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Blaszkę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, ścieramy 2/3 schłodzonego ciasta na tarce o grubych oczkach. Podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180°C do zrumienienia.

Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i dynię, ścieramy na wierzch resztę ciasta. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C aż góra się przyrumieni.
