Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka a'la American pie
Umyte jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na kawałki. Dodaje cukier, cynamon i duszę na średnim gazie aż się częściowo rozpadną. Odstawiam do ostygnięcia. W czasie gdy jabłka stygną, rozwałkowuję 2/3 ciasta które odpoczywało w lodówce i wykładam nim formę do tarty (razem z bokami), nakłuwam widelcem i podpiekam w 200 stopniach przez 15 minut.
Dodając do białek szczyptę soli ubijam je na sztywną pianę, dodaję cukier puder i miksuję jeszcze przez chwilę. Wyciągam ciasto z piekarnika, temperaturę zmniejszam na 180 stopni. Na ciasto wykładam przestudzone jabłka na to ubitą pianę a na wierzchu układam w kratkę paski z pozostałego ciasta. Piekę 30 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem. Smacznego !