Szarlotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • masło

    200 g
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jogurt naturalny

    150 g
  • jajko

    4
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • jabłka

    1,5 kg
  • cynamon

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • goździki mielone

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyrobić półkruche ciasto (mąka, masło, cukier, jogurt, żółtka, proszek do pieczenia, sól) odstawić do lodówki na 0,5 godziny. W tym czasie jabłka pokroić w kosteczkę, smażyć na patelni z dodatkiem ,cukru, cukru waniliowego, cynamonu, goździków, do konsystencji musu. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru.

Blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, na blachę równomiernie wyłożyć 3/4 ciasta , nakłuć widelcem, ułożyć wystudzany mus jabłkowy, na górę ubitą piane z białej, oraz ułożyć paski pozostałego ciasta (w kratkę)

Piec 35 minut w rozgrzanym piekarniku 180stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 07.04.2012 16:32
szarlotka- mniam i pycha aż ślinka leci z języka
Grażyna13 12.03.2012 10:11
Smakowita :)
Henryka2 16.11.2011 19:40
Przeapetyczna!
oliwkowa 30.06.2011 16:55
Mniam
romanrafal 09.02.2011 14:56
pychota
romanrafal 25.01.2011 16:22
kocham ją
Koper 15.01.2011 18:45
pyszna szarlotka
marta0906 13.12.2010 15:58
uwielbiam szarlotke
ada12302 09.11.2010 20:02
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat