Szarlotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    350g
  • żółtka jaj

    5 szt
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na stolnicę przesiać mąki, dodać zimne masło i posiekać. Wbić żółtka i zagnieść ciasto (nie powinno być zwięzłe tzn. po ściśnięciu powinno się pokruszyć). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

2. Rozgrzać piekarni do temperatury 170 st. (termoobieg), 200 st. (bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Trzy czwarte ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na formę. Posypać równomiernie bułką tartą.

4. Jabłka obrać i kropić sokiem z cytryny. Zetrzeć na pazurkach. Odcisnąć sok, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.

5. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na jabłka.

6. Zetrzeć na pianę pozostałe ciasto.

7. Wstawić do gorącego piekarnika na 50 - 60 minut.

8. UWAGI: Zawsze używam jabłek typu szara reneta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 22.05.2011 15:59
lepsza szarlotka niż szalotka
Krzysztof42 16.10.2010 16:25
szarlotka dobra jest
kasiaw 21.05.2010 20:06
mhmhm brzmi pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat