Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 100 gram
mąka pszenna 220 gram
proszek do pieczenia 2 łyżki
olej 80 mililitrów

masa budyniowa

budyń waniliowy 2 opakowania

masa jabłkowa

jabłka 2 kilogramy
cukier
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Porada

Do masy jabłkowej, aby wzbogacić smak, można dodać cynamon.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku. Do masy dodać olej. Całą masę połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którą przelać całą masę. Piec w tem. 160 przez ok. 35 min.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Pogotować na wolnym ogniu, gdy będą rozprażone dodać cukier. W drugim garnku zagotować budynie wg przepisu na ich opakowaniu.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Po wystudzeniu, biszkopt przekroić na połowę. Wyłożyć połową masy jabłkowej, na którą położyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem, na który wyłożyć kolejno jabłkami i budyniem.
Krok 4 - Szarlotka foto
5
Ciasto włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.
Krok 5 - Szarlotka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak