Szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    250 g
  • śmietana

    3-4 łyżki
  • cukier drobny

    3/4 szkl
  • żółtka

    2 szt
  • jabłka

    2 kg
  • cukier kryształ

    4 łyżki
  • cynamon

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z margaryną,żółtkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części a następnie włożyć do lodówki żeby się schłodziło. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cukrem i cynamonem i wymieszać , a następnie odstawić na ok pół godziny żeby puściły sok. Ciasto rozwałkować jedną częścią wyłożyć spód blaszki, posypać bułką tartą i wyłożyć odciśnięte jabłka, a następnie przykryć drugą częścią ciasta i ponakłówać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 20- 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia36 04.11.2013 23:16
Pysznaaa szarlotka
Megg 02.10.2013 14:06
bardzo lubię szarlotki, pycha
ppaulina 01.10.2013 12:45
pychotka :)
Kuchenka 01.10.2013 12:40
Moja wyglada podobnie
reniatka 01.10.2013 11:39
też taki robie zajadamy jak jest jeszcze ciepły
Agata 01.10.2013 10:55
pyszne są szarlotki
aisza1 01.10.2013 10:49
jeden z moich ulubionych deserów
Ela_K 01.10.2013 10:34
jedno z moich ulubionych ciast

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat