Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 g
śmietana 3-4 łyżki
cukier drobny 3/4 szkl
żółtko jajek 2 szt
jabłka 2 kg
cukier kryształ 4 łyżki
cynamon 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Mąkę posiekać z margaryną,żółtkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części a następnie włożyć do lodówki żeby się schłodziło. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cukrem i cynamonem i wymieszać , a następnie odstawić na ok pół godziny żeby puściły sok. Ciasto rozwałkować jedną częścią wyłożyć spód blaszki, posypać bułką tartą i wyłożyć odciśnięte jabłka, a następnie przykryć drugą częścią ciasta i ponakłówać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 20- 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 04.11.2013 23:16
Pysznaaa szarlotka
Megg 02.10.2013 14:06
bardzo lubię szarlotki, pycha
ppaulina 01.10.2013 12:45
pychotka :)
Kuchenka 01.10.2013 12:40
Moja wyglada podobnie
reniatka 01.10.2013 11:39
też taki robie zajadamy jak jest jeszcze ciepły
Agata
Agata 01.10.2013 10:55
pyszne są szarlotki
aisza1 01.10.2013 10:49
jeden z moich ulubionych deserów
Ela_K 01.10.2013 10:34
jedno z moich ulubionych ciast

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak