szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    4 szt
  • jabłka

    2 kg
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżka
  • białko

    4 szt
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - szarlotka foto
Jabłka obieramy i ścieramy na jarzynówce.Przekładamy do garnka , wsypujemy cukier i cynamon. Prażymy aż jabłka zmiękną.Trwa to od 5-15 minut, zależy to od gatunku jabłek.Ja polecam antonówki. Studzimy.
Krok 2 - szarlotka foto
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
W między czasie zagniatamy ciasto z mąki, jajek, proszku do pieczenia,margaryny, cukru.Nieco ciasta odkładamy nim utworzy nam się jednolite ciasto. W ten to prosty sposób utworzy się nam kruszonka. Chłodzimy ciasto i kruszonkę w lodówce 30 minut.
Krok 3 - szarlotka foto
Na dno natłuszczonej formy wylepiamy schłodzone ciasto. Nakładamy jabłka , na to pianę z białek i posypujemy kruszonką. Tak powstałe ciasto pieczemy 50 minut w 160 stopniach w piekarniku.
Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 26.08.2012 20:17
pychotka
Anio?eczek 22.08.2012 20:21
super
Kekerboom 20.08.2012 17:45
pycha
sylwia / sytofala 20.08.2012 17:21
smak jesieni :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat