Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4 szt
jabłka 2 kg
cukier drobny 3/4 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
białko 4 szt
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy i ścieramy na jarzynówce.Przekładamy do garnka , wsypujemy cukier i cynamon. Prażymy aż jabłka zmiękną.Trwa to od 5-15 minut, zależy to od gatunku jabłek.Ja polecam antonówki. Studzimy.
Krok 1 - szarlotka foto
2
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
W między czasie zagniatamy ciasto z mąki, jajek, proszku do pieczenia,margaryny, cukru.Nieco ciasta odkładamy nim utworzy nam się jednolite ciasto. W ten to prosty sposób utworzy się nam kruszonka. Chłodzimy ciasto i kruszonkę w lodówce 30 minut.
Krok 2 - szarlotka foto
3
Na dno natłuszczonej formy wylepiamy schłodzone ciasto. Nakładamy jabłka , na to pianę z białek i posypujemy kruszonką. Tak powstałe ciasto pieczemy 50 minut w 160 stopniach w piekarniku.
Gotowe.
Krok 3 - szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 26.08.2012 20:17
pychotka
Anio?eczek 22.08.2012 20:21
super
Kekerboom 20.08.2012 17:45
pycha
sylwia / sytofala 20.08.2012 17:21
smak jesieni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak