Szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżeczki
  • margaryna Kasia

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twardą margarynę, cukier puder i przesianą mąkę siekać nożem na stolnicy tak długo, aż przestaną być wyczuwalne grudki tłuszczu. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Owinąć je w folię i włożyć do lodówki.

Jabłka (ok 1,5 kg) obrać i drobno pokroić. Włożyć do rondla, dolać ok 1/3 szkl wody i ogrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając aż woda odparuje a jabłka zmiękną.
Dodać do smaku cukier i cynamon albo jeśli lubicie olejek śmietankowy.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną (większą) rozwałkować i ułożyć na dnie blaszki. Na to wyłożyć ostudzone jabłka i przykryć drugą częścią (mniejszą) ciasta.
Wierzch lekko posmarować roztrzepanym białkiem i upiec.

Aby skrócić czas przygotowywania na ciasto można użyć gotowe jabłka prażone - osobiście często tak robię :)

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 16.01.2014 11:04
pyszna!!! :-)
IwonaKa 07.12.2013 00:03
uwielbiam szarlotki,świetny przepis
adelajda 12.10.2013 20:12
pycha szarlotka :)
Pani Domu 04.10.2013 18:48
pycha szarlotka
Róża1 18.06.2013 10:02
przepadam za szarlotkami:-)
Wafelek2601 15.03.2013 10:48
moje ulubione ciasto
Łukasz15 14.02.2013 20:53
Super
Angelika10 28.12.2012 00:59
pyszna
pierniczkowo 01.09.2012 20:42
pychota:)
Norgiusz 09.08.2012 14:42
boska!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat