Szare kluski z żytnią mąką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki

    1,8 kilogram
  • jajka

    4 sztuka
  • mąka żytnia

    10 łyżka
  • mąka tortowa

    2,5 szklanka
  • sól morska

    1,5 łyżeczka

DO PODANIA

  • cebula

  • masło

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szare kluski z żytnią mąką foto
Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Przełożyć je na bardzo gęste sitko ustawione nad miską, do której będzie ściekał sok. Odstawić na godzinę.

Po tym czasie ziemniaki przełożyć do misy miksera, sok delikatnie wylać, a skrobię z dna miski przełożyć do miski z ziemniakami.
Krok 2 - Szare kluski z żytnią mąką foto
Dodać obie mąki, jajka i sól. Całość bardzo starannie wymieszać mikserem.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Łyżką zanurzaną we wrzątku nabierać nieduże porcje masy ziemniaczanej i wrzucać do gotującej się wody. Gotować kluski na średnim ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 3 - Szare kluski z żytnią mąką foto
Kluski podawać z cebulą uduszoną na maśle i oleju.
anemon
*wagę ziemniaków podałam już obranych *po odsączeniu soku zostało mi 1,3 kg ziemniaków *kluski robiłam na podstawie przepisu @Babciagramolka ja nie dodałam mąki ziemniaczanej, a razową zamieniłam na żytnią jasną, bo z razową nam nie smakowały

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 08.10.2015 09:16
uwielbiam szare kluchy od dzieciństwa - kiedyś mama często je robiła :)
paula191919 23.02.2015 10:53
oj takich kluseczków by się pojadło....
marcia7 30.12.2014 12:54
są przepyszne
Alex_M 08.11.2014 12:32
jejkuuuu jak za mną chodzą te kluski!!! muszę je w końcu zrobić!
IZABELA29 27.10.2014 10:49
na pewno zrobię
anemon 21.10.2014 22:11
@Renataj, ja mam ten luksus, że mogę ziemniaki zetrzeć robotem z przystawka do jarzyn, bo ręczne ścieranie faktycznie jest dość pracochłonne.
anemon 20.10.2014 23:12
@benka, zgadzam się z Tobą, trudno poprzestać na małej porcji tych klusek.
wyattearp 20.10.2014 19:25
pyszne kluchy
ben-ka 20.10.2014 13:55
Nie mogę robić tych kluchów,jadłabym i jadła bez końca..........
Zdzisław 20.10.2014 13:38
dla mnie pyszne danie podano na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat