Szakszuka z dynią

Szakszuka z dynią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Danie z dynią, pomidorami lima oraz jajkami. Szakszuka to potrawa serwowana na śniadanie w Tunezji, w kuchni marokańskiej i egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 sztuki
  • dynia

    25 dag
  • pomidory

    70 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka słodka

    1 szczypta
  • papryka wędzona

    1 szczypta
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • oliwki czarne

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na kawałki. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję sprasowany czosnek. Do cebuli dodaję pomidory i dalej przesmażam, na końcu dodaję pokrojoną dynię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Kiedy dynia jest już prawie miękka, robię w farszu wgłębienia i wbijam jajka, smażę jeszcze chwilę aż zetnie się białko. Przed podaniem posypuję natką i dodaję oliwki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 13:32
Ciekawy zestaw smaków i kolorów.

Babeczka35

28.01.2019 15:34
Pysznie.

Bożena Matuszczyk

21.01.2019 11:03
Chętnie bym zjadła takie pyszne śniadanie.;)

bietka

21.01.2019 14:10
Ja również z chęcią zjadłabym takie pyszne śniadanko : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat